My Love Story

Sunday, June 13, 2010

belajar memasak..



ni la kuah kacang nye.. makan ngan fishball

hari nie mak aku membebel.. " nak masak nie (kuah kacang) pun tak reti, abes kalo mak mertua suruh masak nanti camne?"...perghh agak rasa tertikam gak la, kantoi sangat tak reti masak.. nasib baikla kena bebel ngan mak sendri je..hehehe

aku sengeh jela, walaupun periuk tu dah bau cam nak hangit la plak kan.. tapi bila aku pikirkan balik, aku memang tak belajar masak sangat la..dari kecik lagi.. setakat masak air, telur, sardin, megi n ape2 je yang senang tu boleh la,haha..

nak buat camne, memang mak bapak aku ni bukan jenis yang suka suruh anak2 wat keje umah tau.. lagi2 kalo jenis yang agak manja n suka belajar cam aku nih.. kalo aku tengah baca buku memang mak aku takkan suruh wat keje punya..pastu start dari form 1 aku dah masuk asrama (tapi pindah umah balik time pertengahan form 2 sebab homesick sangat). time form 4 aku masuk sekolah asrama lagi kat muar plak smpai la abes SPM..

lepas SPM je aku terus mintak keje jadi salesgirl kat farmasi APEX. sampaikan mak aku tanya, "taknak ke rilek2 dulu kat umah lepas SPM ni?". tapi aku keje gak semata2 nak beli handset butterfly yang agak menjadi kegilaan time tu.

baru keje dalam 5 bulan aku dapat offer belajar kat matrix plak.. kat kuala pilah. abes je matrix aku terus masuk UTM skudai amik degree n pastu sambung master kat uitm shah alam (sekarang ni)..saja aku mintak uitm shah alam sebab dah lama sangat aku merantau kat negeri orang, jadi balik la umah mak bapak aku sekarang..

konon2 nya bila dah duk dekat ngan mak ni, boleh la improve skill memasak ni. erm takde maknanye..sebabnya angah aku sekeluarga terpaksa pindah ke puchong ni sebab dia ngan suami dia dua2 dah jobless. time tu tengah kegawatan ekonomi, kilang2 memang keje buang orang je.. so nasib baik la abang ipar aku ni memang pandai masak jadi dia pun start la meniaga makanan kat sini n duduk kat dapur tu lama2, masak macam2.. nasik lemak la, sup la, kuih la, donat la etc.. so takde peluang aku nak try skill memasak kt umah dah..

jadi bilanya aku nak belajar masak? lagipun memang saja aku malas nak masak sebab aku ni jenis yang sangat sukakan masakan aku sendri. jadi bila dah suka tu mula la makan sampai 2 pinggan.. bila nak kurus camtu?hehehehe...

pastu plak aku ni akan sentiasa mengisi masa cuti2 sem aku ngan wat keje part time supaya aku akan dapat duit lebih time start belajar nanti.. belajar masak? tak masuk dalam plan langsung.. rasanya masakan paling complicated yang pernah aku masak ialah kari kepala ikan ngan sambal udang ngan petai. tu pun bape kali praktis baru boleh tipu abang2 aku bagi diorang percaya tu mak aku masak, yela masakan mak la yang paling sedap, hahaha..

tp bila dah tak praktis masak selalu memang tinggal teori jela, dah tak reti.. tapi aku kena start belajar masak dari sekarang, yela takkan time mak mertua suruh masak nanti aku bukak laptop sebab nak google resepi, memang haru kalo camtu,hik2...


2 comments:

Violet said...

u matrx n9 ke..?

Afiq Iqbal Husin said...

I'M NO LONGER HERE BECAUSE SOMEONE HACKED MY EMAIL N BLOG..

my new email

jk.noraidura@gmail.com